Peter Willemoes 2008

 RETUR TIL KUNST OG KULTUR / PRESSE

Willemoes forside til net

Om alle fagre pigers ven –
herligt fortalt og tegnet af
Mai-Britt Schultz

 

 

Søhelten Peter Willemoes fejres i Assens

Den gode søhelt Willemoes skal fejres, mener man i Assens. Det er ganske vist hans dødsår 1808, der ligger til grund for festlighederne, men formentlig fejrede man ham også i Assens 200 året efter hans fødsel i 1783, og der er jo ingen grund til at lade en fest gå næsen forbi.

I dag fredag skydes året i gang af kulturminister Brian Mikkelsen, som åbner en stor kunstudstilling på den nu nedlagte Sukkerfabrikken, som danner rammen om værker af 22 kunstnere fra Assens Kommune. En del af kunstnerne har skabt installationsværker specielt til den gamle fabriksbygning, der fungerer som en både meget unik, men også rå og forfalden kulisse omkring kunsten.

Nedbrydningsfirmaet er allerede i gang med at bryde mure ned, så kunstens tema “At kunne, at ville, at turde” gælder også for kunstnerne.

Men der er også et helt lokalt sydfynsk islæt i Willemoes-festlighederne. Assens Kommune udgiver nemlig samtidig en historiebog om den kendte søhelt, og denne bog er tegnet og fortalt af Mai-Britt Schultz, Kragekær på Tåsinge.

Tegneren har tidligere gjort udi det historiske, da Svendborg til sit byjubilæum fik en helt særlig historiebog, også med illustrationer og tekst af Mai-Britt Schultz.

Peter Willemoes, den vaskeægte danske helt, fortæller selv sin historie i en en hel kollage af Mai-Britt Schultz dejlige akvareller.

Som børnebog er bogen derfor velegnet til snak og til selv at gå på opdagelse i de mange detaljer, der også beretter om Willemoes’ samtid – som når den gode Peter fortæller om, at hans forældre i sidste uge var henne og høre nogle franske musikere spille værker af den meget moderne komponist Mozart.

På alle sider i bogen “Peter Willemoes – en dansk søhelts liv og tid” har Mai-Britt Schultz fodnoter, der kronologisk fra fødselsåret og til 1814 – seks år efter Willemoes’ død – giver små historiske glimt fra krigs og fredstid.

Peter Willemoes
En dansk søhelts liv og tid
Tegnet og fortalt af Mai-Britt Schultz

Fire og en halv stjerne til Willemoes-bog

Nina Birch fra 5. klasse på Dreslette Skole har anmeldt den Willemoes-bog, som i den nærmeste fremtid bliver delt ud i folkeskolerne.

SNAVE: – Den er god og informativ, men sproget er også meget avanceret. Jeg er ikke sikker på, at min lillesøster på ni år ville forstå den.

Nina Birch går i 5. klasse på Dreslette Skole, og i går var hendes skolekammerater de første, der i anledning af Willemoes-året modtog bogen billedbogen “Peter Willemoes – en dansk søhelts liv og død”. I håbet om, at lærerne vil lave Willemoes-temaer i undervisningen, bliver bogen i løbet af den nærmeste fremtid delt ud på samtlige folkeskoler i kommunen. Derfor bad avisen Nina om at anmelde den på forhånd.

Den 11-årige superlæser brugte derfor mellem tre og fem timer mandag aften på at tygge sig igennem værket – men så sad hun også og lavede matematik til klokken rigtigt sent. Nina Birch vender vi tilbage til om lidt. For 3., 4. og 5. klasse i Snave var som sagt kommunens første til at modtage bogen i går. Derfor var forfatter og illustrator, Mai-Britt Schultz, også mødt op i gymnastiksalen på Dreslette Skole for sådan ligesom at sætte tingene lidt i relief.

– Bogen handler om en dreng fra Assens, der var bare 11 år, da han flyttede til København helt alene. Hvor mange af jer er 11 år?, spurgte Mai-Britt Schultz.

En skov af hænder rejste sig.

– Kunne I forestille jer det?

– Neeeeeeejj.

– I 1801 var han med i sit første søslag, der hed Slaget på Reden. Han stod på en tømmerflåde, der ikke var meget større end gymnastiksalen her, med vand til anklerne. De var 70 mand ombord, og de skulle også sove derude.

Der er helt stille i gymnastiksalen.

– De havde 24 kanoner på tømmerflåden, og de kæmpede mod den engelske flåde, som havde 650 mand fordelt på meget store skibe. En tredjedel af mændene på tømmerflåden døde, og en tredjedel blev hårdt sårede, fortalte Mai-Britt Schultz.

Willemoes selv overlevede som bekendt Slaget på Reden. Han blev både kendt og anerkendt, og alle ville være venner med den unge søhelt, der fik det øverste af hovedet skudt af med en kanonkugle i Slaget ved Sjællands Odde syv år senere.

Godt stof til en bog, og så er vi tilbage ved Nina Birch igen.

Hendes overordnede dom er: Bogen er positiv.- Det var ikke sådan, at jeg sad og tænkte: Er den ikke snart færdig? Jeg var med hele tiden. Og så synes jeg, at det var rigtig godt, at den var skrevet i jeg-form. Det kan godt virke lidt udenforstående, når bøger ikke er skrevet sådan, siger Nina Birch. På en skala fra nul til seks stjerner vil hun give den fire en halv.

Den er rigtig god, hvis man vil vide noget om Willemoes. Men man skal også interessere sig for emnet for at lære noget af den, og så er der ingen sidetal. Det, synes jeg, trækker ned, fordi der et sted i starten står, at man kan se mere på kortet på side 44. Men kortet var jo lidt svært at finde, når der ikke var sidetal, forklarer den unge anmelder.

Willemoes er også for Børn
Fyns Stiftstidende 14. marts 2008

Kunsten ved at skrive en børnebog?
Det er netop ikke at skrive den til børn

“Mit navn er premierløjtnant Peter Willemoes. Jeg levede for omkring 200 år siden, fra 1783 til 1808. Det er længe siden, men engang var jeg et barn, lige som du er eller har været engang.”

Sådan indleder forfatter og illustrator Mai-Britt Schultz sin bog om den allestedsnærværende søhelt. En bog, som blev præsenteret på Willemoesgaarden, da 200-året for hans død i fredags blev skudt i gang.

Men selv om billedbogen egentlig bliver præsenteret som en børnebog, der skal deles ud til folkeskoleelever i Assens Kommune, så har forfatteren gjort sig nogle helt andre tanker.

– Det er ikke kun en børnebog – det er en historisk billedbog for både børn og voksne. Børn er i virkeligheden meget klogere, end de voksne tror, siger Mai-Britt Schultz.

– Der vil nok være nogle steder, hvor de synes, det er svært, men når børn møder udfordringer, så kæmper de. Men jeg har også prøvet at hjælpe dem på vej ved at bygge historien meget pædagogisk op, forklarer hun.

 

Skriger af smerte

“Det er frygteligt! Alle vegne skriger mænd af smerte, når de rammes af kugler og træsplinter. Blodet flyder ned over dækket. Der er en torden uden lige fra de store kanoner, både vores egne og de andres, så jeg er både ør og døv. Krudtrøgen ligger tungt over vandet, og den river både i mine øjne og i halsen”.

Det er bogens beskrivelse af Slaget på Reden den 2. april 1801, hvor Willemoes deltog i sit første søslag. Eller mere præcist: Han havde kommandoen over en tømmerflåde, som Lord Nelson sigtede på med kanonkugler fra sit kæmpemæssige krigsskib. Willemoes var bare 17 år gammel.

– Han skulle ikke bare være en papfigur. Derfor skriver jeg for eksempel, hvad han får at spise, og at han var bange, da han stod på tømmerflåden med vand til anklerne, mens folk blev sprængt i stumper og stykker rundt om ham. Det er ting, der gør, at man kan identificere sig med ham, fortæller hun om den tre måneder lange proces med at skrive bogen.

Men forberedelserne har varet længere.

– Man læser, læser og læser. Man prøver at sætte sig ind i den tid. Så tager man en stor bunke viden og brygger det ned til 48 sider. Det er ingen sag at skrive en roman på 800 sider – det sværeste er at koge det ned, fortæller Mai-Britt Schultz, som er rigtig godt tilfreds med resultatet.

– Det er blevet, som jeg har drømt om.

Bogen “Peter Willemoes, en dansk søhelts liv og tid” bliver delt ud til alle børn i 3., 4. og 5. klasse i hele kommunen. Det første sted bliver på Dreslette Skole den 2. april.

Det er en klar opfordring til lærerne, fortæller formanden for kultur- og fritidsudvalget, Truels Schultz.

– Bogen er en flot måde at indvie børnene i en meget spændende periode i Danmarks og Europas historie. På den måde håber vi selvfølgelig også, at bogen kan give inspiration til, at skolerne tager Willemoes-temaet op, siger han.