Tågernes Slot – 2008

børnekulturfestival 2008

Broholm for børn

Broholm Gods bliver til »Tågernes slot« i tre dage.

Skrevet af Marianne Kjær og bragt i Fyns Amts Avis 14. okt. 2008

Godset i Gudme bliver tre dage til »Tågernes Slot« som rammen om Børnekultur-festivalen for skolebørn og lærerstuderende. Alle kan opleve resultatet den 24. oktober

GUDME: 170 børn og 120 voksne fra hele Svendborg Kommune arbejder sammen 22. til 24. oktober på den første børnekulturfestival.

Rammen er Broholm Gods, og temaet er bogen »Tågernes Slot« af Thomas Ulfeldt Fikkesen, skrevet som ramme- historie af kunstneren Mai-Britt Schultz. Målet er, at de mange skolebørn og lærerstuderende sammen skal tage afsæt i noget lokalhistorisk fra egnen omkring Broholm og så være med til at digte videre på de 16 workshops, som indeholder både drama, gøgl, musik og kor, billedkunst, dans, kogekunst, rollespil og fortælling.

Børn på tværs

»Tågernes slot« som børnekulturfestival gennemføres i nært samarbejde mellem 120 lærer- og pædagogstuderende fra Skårup Seminarium og Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Der medvirker 170 børn fra otte skoler og syv børnehaver i Svendborg Kommune, der får hjælp fra blandt andet professionelle kunstnere, rollespilsforeningen Skjold og B&U Teatret. Idéen er Børnekulturelt Netværks, der længe har arbejdet sammen om projektet med kunstner Mai-Britt Schultz og børnekulturkonsulent Anne Bertram, der også er projektleder.

– Vi ønsker at børnene skal være sammen om et stort, fælles og unikt projekt, der giver fælles oplevelser på tværs af kunstarter, og giver børnene kendskab til og erfaring med at udtrykke sig inden for kendte som ukendte kulturfagligheder, fortæller Anne Bertram.

Mai-Britt Schultz, Tåsinge, er kunstnerisk leder i samarbejde med scenograf Luise Midtgaard, Vester Skerninge

Fælles forestilling

– Med afsæt i rammefortællingen, der foregår i 1521, hvor Danmark er i krig, vil børn og lærerstuderende i grupper bidrage med små spil og indslag, som alle kan opleve fredag eftermiddag på to ruter om og på Broholm Gods. De mange workshops skal her smelte sammen til en total forestilling.

Rammefortællingen fortæller om Dronning Christine, enke efter Kong Hans, som giver en magisk gave til de grå munke i Svendborg. Et kors og en magisk kiste med et spøgelse indeni. Hun rejser fra slottet i Odense til Svendborg sammen med sin tjener Thomas. De møder sære ting på vejen og vælger at overnatte hos Thomas mor, der ejer Broholm. Her bliver hverken mystikken eller uhyggen mindre for dronning og tjener.

»Tågernes Slot« og børn og voksnes arbejde på Børnekulturfestivalen kan opleves på Broholm Gods 24. oktober kl. 15.30-17.30

TÅGERNES SLOT Fyns Stifttidende 24. okt. 2008

Af HENRIK BJERG JENSEN

200 børn og 100 lærere leger tiden tilbage

 

BROHOLM: Et veritabelt masseopbud af skoleelever fra kommunens 4. klasser skruede i går eftermiddag tiden næsten 500 år tilbage på Broholm Gods.
Det skete med et ambitiøst opsat show som afslutning på tre dages leg, historiefortælling, rollespil og workshop under den stemningsfyldte titel: Tågernes Slot.

Fundamentet bag det storstilede projekt under børnekulturfestivalen er støbt af Mai-Britt Schultz.
Hun har skrevet råmaterialet til den fantastiske og autentiske historie fra anno 1521, som de 200 deltagende skolebørn og omkring 100 lærer- og pædagogstuderende fabulerede videre på.

– Det har været en fantastisk oplevelse. Ud over at møde børn fra andre skoler, er børnene blevet nysgerrige på historie. De har været meget optaget af, om det og det er sket i virkeligheden, eller bare er fri fantasi, fortæller Mai-Britt Schultz.

Også et par hundrede børnehavebørn i Svendborg Kommune har på egne hjemmebaner været inddraget i Mai-Britt Schultz’ historie-oplæg.

Det tager sit udgangspunkt i drengen Thomas Ulfeldt Fikkesen fra Broholm Slot i 1521. Hans søster er forsvundet, hun skulle ellers have holdt forlovelsesgilde. Nu viser det sig, at søsteren er hugget af “de underjordiske”, nemlig trolde og nisser.

Og hvad sker der så?