FEMINA 20.09.2009

Min overvægt skræmmer andre mennesker

tirsdag 29.9.09 – Af Birgitte Svennevig, Foto: Hung Tien Vu

Underviser Mai-Britt Schultz tager ofte selv hul på at tale om sin overvægt over for nye mennesker

Mai-Britt Schultz Femina foto Hung Tien Vu

Mai-Britt Schultz er så stor, at hun skræmmer andre mennesker. Ikke at de siger det til hende direkte, men hun kan tydeligt se det på dem. – Folk ved ikke, hvor de skal kigge hen, når jeg kommer ind i et lokale. De lægger afstand til mig, bliver utrygge og undgår mig.

Skal selv prikke hul på fordomsbylden
Mai-Britt Schultz himler med øjnene. Hun er 47 år, har altid været overvægtig og har en million gange stået i en situation, hvor hun må erkende, at hvis hun ikke selv prikker hul på fordomsbylden, så kommer hun aldrig i gang med en normal samtale med de utrygge mennesker omkring hende.

Igennem fordomsmøllen igen
Mai-Britt er uddannet scenograf og lever i dag bl.a. af at undervise på højskoler og på sin egen kunstskole på Tåsinge ved Svendborg. Hver gang et nyt hold kursister starter, møder hun et forbeholdent og reserveret hold og ved, at hun nu må gennem fordomsmøllen igen.

 

Bruger humor
– Det er irriterende at skulle gennem det hver gang. Men jeg har været vant til det hele livet, og jeg er en stærk person, så det er ikke noget stort problem for mig længere. Mai-Britt punkterer typisk den trykkede stemning ved at svare: ”Ser jeg ud, som om jeg lider nogen nød?”, når samtalen kommer ind på, om man kan leve af at være kunstner. Alle tør lidt op, og kursisterne tør give udtryk for deres nysgerrighed på en rar måde, synes hun.

Næsten afvist pga. overvægt
Da Mai-Britt var yngre og søgte ind på Danmarks Designskoles scenografi linje, havde hun talentet og blev følgelig optaget. Men hun var nær ved ikke at komme ind. – Jeg fik senere at vide, at lærerne havde haft seriøse overvejelser om, om de skulle have afvist mig på grund af min overvægt. De var i tvivl om, hvorvidt jeg kunne gennemføre og bagefter klare mig i en branche, der er så forbundet med udseende og appearence. Om det overhovedet var realistisk, at jeg kunne få et job, sådan som jeg så ud.

Samfundet dømmer på udseendet
– At være synlig som overvægtig er ikke nemt i et samfund, hvor man bliver bedømt på sit udseende, før man bliver bedømt på, hvad man indeholder som menneske. Det forhindrer mange overvægtige i at komme ud af deres skal og være med der, hvor tingene sker, og det er urimeligt!